- Nieuws
- Welkom
- Het Woud
- Agenda 2025
- Cursussen
-
Ambachten
- Alchemist
- Ambachtelijk St. Thomas Gilde >
- Bandweven >
- Bier brouwen
- Bode >
- Bontwerker >
- Boog maken
- Borduurwerk >
- Bourrelet maken
- Breien >
- Couvre-chef maken
- Drievingerwant
- Geneeskruiden
- Hoeden maken >
- Hout bewerken >
- Juwelier >
- Kaartweven
- Koperslager >
- Lantaarnmaker
- Leerwerk >
- losse mouwen
- Maliënmaker
- Mandenmaker
- Marktkooplui
- Miniaturist
- Muurschilder
- Ondergoed
- Pottenbakker >
- Riemensnijder
- Schilder
- Schoenmaker >
- Schrijver
- Tekenaar met zilverstift
- Tenten maken
- Torenblazer
- Trippenmaker
- Tuigenmaker >
- Wapensmid >
- Weven
- Wol verven
- Ark van Noach
-
Erfgoedbreed
- Aaltense Goor
- Achterhoekse vlag
- Buitenmuseum Lochem
- Cruydthof Ammersoyen
- Emilie und Hans Stratmans Stiftung
- Ere wie ere toekomt
- Heggenvlechters
- Heroïsche heilige
- Icoonlandschap 4
- Klooster Sibculo
- Kracht van kronieken
- Kroonluchter top 100
- Kruidentuin Stein
- Middeleeuwen in scherven
- Nijenbeek kasteelruïne
- Paradijstuin
- Roots of the Queen
- Stad Staverden
- Stichtse Landbrief
- De Hoge Berg, Texel
- De rode ridder
- De eenhoorn achterna
- Wapenkamer Ammersoyen
- Wapentableau
- Erepodium Maelwael
- Evenementenarchief
- Gouda 750 jaar Stad
- Getijdenboek
- Hertog Willem
- Historie van Gelre
-
Maelwael Lymborch
- Atelier actief
- Beeldtaal
- Crécy 1346
- Cryptisch schrift >
- Driekoningen
- Gebarentaal
- Gebr.van Lymborch
- Grassi's schetsboek
- Gulzigheid
- Handschoenen
- Hernoemd tot Van Lymborch
- Kindermoord
- Koudste maand
- Maand van Mars
- 1 Mei - lenterit
- Muzikaal onthaal
- Nieuwjaarsdag
- Nijmegen ca. 1400
- Paard en mens
- Pelgrimskruik
- Profiel-portretten
- Sergent d'armes.
- sprekende kleuren
- Steenbok
- toernooischild
- Valkenjacht vlnr
- Veelzijdige paarden
- Wanten
-
Maria van Gelre
- Jaarboek Kostuum 2019
- Biografie Marie d'Harcourt
- Ceintuur geborduurd
- Bruidsschat op de pof
- Eelt op je knieën
- Eerste Kerstdag
- Engelen bij Maria
- Gebedenboek Maria van Gelre
- Hand van de meester
- Hermelijn
- Hofmakerij in Gelre
- Hortus conclusus
- Houppelande
- Houppelande ontleed
- Imitatio Mariae
- Mariabeeld Renkum >
- Maria van Gelre on tour >
- Maria van Gelre's ceintuur
- Maria van Gelre's kerkschat
- Maria van Gelre's gordel
- Onder de loep nemen
- Paard en tuig
- Parel symboliek
- Pluim op je hoed
- Reinald IV
- Renkums borduursel
- Riem onder het hart
- Rozet van parels
- Ten voeten uit
- Viking roots
- Zo blank als sneeuw
- Media
-
Onderzoek
- bellenville ook gelders
- Charles d'Orléans >
- DNA & eiwit research
- DNA / eiwit research 2
- Donor onbekend
- Elburg ideaalstad
- Festina lente
- Gouden zegel Karel IV
- Handgebaar
- Het Middeleeuwse Banket
- honi soit qui mal y pense
- In amazonezit
- Kroniek van Froissart
- Laudate
- Maria van Brabant
- Meisje met de parel
- Herder met hoorn
- Midwinterhoorn
- Sint Nicolaas
- Stekeligheden
- Vlindermadonna van dichtbij
- Vorstelijke bontmuts
- Vroom keramiek
- Wat een kers niet vermag
- Personages
- Projecten 2005-22
-
Publicaties
- Catalogus 'Ik, Maria van Gelre'
- Edelman Bedelman
- De gebroeders Van Limburg
- Guillaume Machaut
- Grondleggers schilderkunst
- De hand van de meester
- Jaarboek 2023
- Jaarboek Gelre CXI
- Kastelen in Gelderland
- Maelwael Van Lymborch
- The making of... Magazine 600
- Maria van Gelre 1380-1429
- Middeleeuws koken >
- Negen Besten
- Op reis en aan tafel met Katherina van Kleef 1417
- Stoute schoenen
- Het verleden op je bord
- Het Woud der Verwachting
- Ridders van Gelre >
- Symbolen van Gelre
- Valkenjacht
- Voor het noenmaal..
- Donateur worden
- Contact
- Nieuwsbrief
AAN TAFEL - Ammersoyen Middeleeuws Bewoond 19 / 20 mei 2024
"Het Woud der Verwachting" bedacht Kasteelrecept voor de Kasteeldagen
Pinksteren 2024 vindt op kasteel Ammersoyen weer het evenement Ammersoyen Middeleeuws Bewoond plaats. Dit valt samen met de nationale Kasteeldagen. Voor het thema AAN TAFEL bedacht onze werkgroep een bij Ammersoyen passend recept. Je kunt het zelf proberen na te maken. We maken hier geen keukengeheimen van. Het feestprogramma in volop in ontwikkeling. Zo komt voor het eerst op Ammersoyen de Franse adel te paard zijn opwachting maken. De paarden uit de lenterit en de valkenjacht uit de Très Riches Heures trappelen van ongeduld voor de Blijde Inkomst van Maria van Gelre. |
Het programma voor Pinksteren 19 en 20 mei omvat onder meer een gedekte tafel. De kelder waar de unieke bierbrouwerij is opgegraven is toegankelijk gemaakt voor publiek met een leerzame verbeelding van het middeleeuwse brouwproces. Op de voorburcht is bij de veldkeuken een nieuwe hoptuin in ontwikkeling waar naast hop ook smaakmakende kruiden worden geteeld. Als weleer kan de jeugd de kinderveldslag meemaken, kan men boogschieten, is er een speurtocht, kunnen de kleinsten middeleeuwse spellen doen en hoort tasjes maken er weer bij. Kortom er zal veel te beleven zijn. |
Motivatie kasteelrecept Ammersoyen
Regelmatig herleven op Kasteel Ammersoyen de Late Middeleeuwen. Zo wordt het met Pinksteren bewoond door het Gelderse Hof. Ditmaal ontvangt het Hof van Gelre de Franse adel uit de Très Riches Heures. Zij komen te paard zoals bij de lenterit en de valkenjacht. Ammersoyen Middeleeuws Bewoond is dan ook met vele andere activiteiten in en buiten het kasteel, een spectaculair publieksevenement. In de Ridderzaal is de gedekte tafel te zien. De middeleeuwse kasteeltuin vol keukenkruiden bewijst daarbij goede diensten. Bij de restauratie van het kasteel is een brouwkelder ontdekt die onlangs opnieuw is blootgelegd en nu onderdeel is van de nieuwe presentatie. Hierdoor geïnspireerd zijn voor ‘Het Beste Kasteelrecept’ middeleeuwse recepten met bier en kruiden bereid die zich uitstekend laten smaken. De pastei die met wild en rund is gevuld, gesmoord in bier, is naar middeleeuws gebruik verborgen onder een witte pauw. Pauwen werden bij de maaltijd als pronkgerecht feestelijk gepresenteerd door een jonge maagd. Pluimen van witte pauwen sieren bovendien de helmtooi van de hertog van Gelre die destijds het kasteel tot zijn bezit rekende. Het indrukwekkende Kasteel Ammersoyen met vier torens, een imposante grote zaal, voorburcht en grachten dateert van oorsprong uit de Middeleeuwen. De ligging aan de Maas in de frontlinie tussen de geallieerde bevrijders en de Duitse bezetting in 1944-‘45 had verwoestende gevolgen. In de jaren ’60 vond de restauratie plaats en werd de middeleeuwse burcht hersteld. De herontdekking en het herstel van zowel de muurtrappen als de haardpartijen geven het kasteel een authentieke middeleeuwse uitstraling. |
Recepten
PASTEI Vulling: 250 gram rundvlees en 250 gram wild of gevogelte, 50 gram roomboter, flesje donker bier, twee uien, theelepel zout, theelepel suiker, theelepel kaneel, halve theelepel paradijskorrels, theelepel kruidnagelpoeder, theelepel gemberpoeder, blaadje foelie, vier blaadjes salie, takje thijm, scheutje wijnazijn, hand rozijnen. Zelfgemaakte paneermeel gemaakt van oud (spelt)brood. Deeg: 250 gram bloem, 125 gram koude boter, snufje zout, 3 eetlepels water. Ei. Vlees in stukjes snijden en inwrijven met zout, boter in een braadpan heet laten worden, trekt het schuim weg het vlees aanbraden, kleingesneden ui toevoegen, zoveel bier dat het net onder staat, andere ingrediënten toevoegen, aan de kook brengen, het vuur temperen, twee uurtjes zachtjes laten garen. Als het gaar genoeg is, van het vuur zetten en zoveel broodkruim toevoegen dat het een dikke saus wordt. Af laten koelen. Voor het deeg alle ingrediënten tot een deeg kneden, één uur laten werken. Splitsen in een derde / twee derden. De grootste massa uitrollen, daarmee de vorm bekleden, vullen met de afgekoelde vulling, De kleinste massa uitrollen en als een deksel over de pastei leggen. Schoorsteentje in het deeg maken, versieren met deegrestjes, instrijken met beetje opgeklopt ei. Bakken in een oven bij 180° C. 45 à 60 minuten. Bijgerecht BEIGNETS: uiringen als vulling, of appel. Dopen in een bierbeslag (60 gram bloem, snufje zout, 1 ei, deciliter witbier) frituren in olie. |
Een recept van Catharina Johanna Mossel uit het huisarchief Ruurlo
Punch, kandeel en clairet
Historische drankjes om zelf te maken Auteur: Mariëlla Beukers Uitgever: Het Zwarte Schaap
|
Genieten van een glaasje
Mariëlla Beukers zocht en vond handgeschreven recepten voor drankjes, die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Zij trof deze recepten aan in tal van archieven, zowel van adellijke als van rijke burgerlijke families. Soms bijeengebracht in een schriftje, soms alleen als stapeltje losse velletjes. De recepten zijn zelf uitgeprobeerd en voorzien van aanwijzingen om thuis te maken. |
H Y P O C R A S bruidstranen
Al bevat het boekje recepten uit de 18de en de 19de eeuw, toch zijn er enige van middeleeuwse origine. I N G R E D I Ë N T E N 1 fles soepele rode wijn schroefdop 2 kaneelstokjes 4 kruidnagels 2-3 gram verse gember 80 gram suiker 1 eetlepel melk Voeg kaneel, kruidnagels en verse gember toe aan een fles wijn. Voeg de dag erna suiker en melk toe. Na goed schudden op een donkere plek plaatsen. Na een paar dagen zeven, afsluiten en koud wegzetten. Catharina Johanna Mossel
(1741-1795) - Archief Huis Ruurlo |