- Nieuws
- Welkom
- Het Woud
- Agenda 2025
-
Ambachten
- Alchemist
- Ambachtelijk St. Thomas Gilde >
- Bandweven >
- Bier brouwen
- Bode >
- Bontwerker >
- Boog maken
- Borduurwerk >
- Bourrelet maken
- Breien >
- Couvre-chef maken
- Drievingerwant
- Geneeskruiden
- Hoeden maken >
- Hout bewerken >
- Juwelier >
- Kaartweven
- Koperslager >
- Lantaarnmaker
- Leerwerk >
- losse mouwen
- Maliënmaker
- Mandenmaker
- Marktkooplui
- Miniaturist
- Muurschilder
- Ondergoed
- Pottenbakker >
- Riemensnijder
- Schilder
- Schoenmaker >
- Schrijver
- Tekenaar met zilverstift
- Tenten maken
- Torenblazer
- Trippenmaker
- Tuigenmaker >
- Wapensmid >
- Weven
- Wol verven
- Ark van Noach
-
Erfgoedbreed
- Aaltense Goor
- Achterhoekse vlag
- Buitenmuseum Lochem
- Cruydthof Ammersoyen
- Emilie und Hans Stratmans Stiftung
- Ere wie ere toekomt
- Heggenvlechters
- Heroïsche heilige
- Icoonlandschap 4
- Klooster Sibculo
- Kracht van kronieken
- Kroonluchter top 100
- Kruidentuin Stein
- Middeleeuwen in scherven
- Nijenbeek kasteelruïne
- Paradijstuin
- Roots of the Queen
- Stad Staverden
- Stichtse Landbrief
- De Hoge Berg, Texel
- De rode ridder
- De eenhoorn achterna
- Wapenkamer Ammersoyen
- Wapentableau
- Erepodium Maelwael
- Evenementenarchief
- Gouda 750 jaar Stad
- Getijdenboek
- Hertog Willem
- Historie van Gelre
-
Maelwael Lymborch
- Atelier actief
- Beeldtaal
- Crécy 1346
- Cryptisch schrift >
- Driekoningen
- Gebarentaal
- Gebr.van Lymborch
- Grassi's schetsboek
- Gulzigheid
- Handschoenen
- Hernoemd tot Van Lymborch
- Kindermoord
- Koudste maand
- Maand van Mars
- 1 Mei - lenterit
- Muzikaal onthaal
- Nieuwjaarsdag
- Nijmegen ca. 1400
- Paard en mens
- Pelgrimskruik
- Profiel-portretten
- Sergent d'armes.
- sprekende kleuren
- Steenbok
- toernooischild
- Valkenjacht vlnr
- Veelzijdige paarden
- Wanten
-
Maria van Gelre
- Jaarboek Kostuum 2019
- Biografie Marie d'Harcourt
- Ceintuur geborduurd
- Bruidsschat op de pof
- Eelt op je knieën
- Eerste Kerstdag
- Engelen bij Maria
- Gebedenboek Maria van Gelre
- Hand van de meester
- Hermelijn
- Hofmakerij in Gelre
- Hortus conclusus
- Houppelande
- Houppelande ontleed
- Imitatio Mariae
- Mariabeeld Renkum >
- Maria van Gelre on tour >
- Maria van Gelre's ceintuur
- Maria van Gelre's kerkschat
- Maria van Gelre's gordel
- Onder de loep nemen
- Paard en tuig
- Parel symboliek
- Pluim op je hoed
- Reinald IV
- Renkums borduursel
- Riem onder het hart
- Rozet van parels
- Ten voeten uit
- Viking roots
- Zo blank als sneeuw
- Media
-
Onderzoek
- bellenville ook gelders
- Charles d'Orléans >
- DNA & eiwit research
- DNA / eiwit research 2
- Donor onbekend
- Elburg ideaalstad
- Festina lente
- Gouden zegel Karel IV
- Handgebaar
- Het Middeleeuwse Banket
- honi soit qui mal y pense
- In amazonezit
- Kroniek van Froissart
- Laudate
- Maria van Brabant
- Meisje met de parel
- Herder met hoorn
- Midwinterhoorn
- Sint Nicolaas
- Stekeligheden
- Vlindermadonna van dichtbij
- Vorstelijke bontmuts
- Vroom keramiek
- Wat een kers niet vermag
- Personages
- Projecten 2005-22
-
Publicaties
- Catalogus 'Ik, Maria van Gelre'
- Edelman Bedelman
- De gebroeders Van Limburg
- Guillaume Machaut
- Grondleggers schilderkunst
- De hand van de meester
- Jaarboek 2023
- Jaarboek Gelre CXI
- Kastelen in Gelderland
- Maelwael Van Lymborch
- The making of... Magazine 600
- Maria van Gelre 1380-1429
- Middeleeuws koken >
- Negen Besten
- Op reis en aan tafel met Katherina van Kleef 1417
- Stoute schoenen
- Het verleden op je bord
- Het Woud der Verwachting
- Ridders van Gelre >
- Symbolen van Gelre
- Valkenjacht
- Voor het noenmaal..
- Donateur worden
- Contact
- Nieuwsbrief
- Mandenmaker
Noenmaal in het Paviljoen
Middeleeuwen op je bord / koken voor hoge heren en edelvrouwen
Nijmegen - 28 augustus 2016
Het was werkelijk een plaatje om te zien op het Valkhof, hoe een voornaam gezelschap aanschoof voor een klein banket tijdens het Gebroeders Van Limburg Festival. Het Woud der Verwachting presenteerde voor het publiek een authentiek banket, compleet met voorproevers, dragers, prachtig servies en gedek. Want de ogen aten ook mee op die historische plek, waar eeuwenlang eindeloze banketten en overdadige diners zijn aangericht voor vorsten, adel en andere hooggeplaatsten. En het smaakte naar meer... Tafelen voor publiek Gekookt werd door Uit koken! en ACTA! Levende geschiedenis. Deze gelegenheidscombinatie verzorgt al jaren de grote zaterdagavond-banketten op de stadsmuren in het Hunnerpark. Een lust voor de smaakpapillen en de ogen en tevens een avondvullend programma met intermezzi van muziek, dans en clownerie. Met kaarsen, vuurkorven en open vuur waarop men kookt en ook gegrild wordt. Cateraar en cultuurhistoricus Zo’n vier jaar geleden hebben cateraar Frank Windt en Melchior de Grood elkaar ontmoet. De eerste weet als doorgewinterde kok van wanten. Hij is de organisator en zet zijn personeel en keuken in. De tweede heeft zich als cultuurhistoricus gespecialiseerd in materiële geschiedenis en eetcultuur. Hij stelt de menu’s samen en zorgt voor de aankleding. Stichting Gebroeders van Limburg gaf hen beiden de opdracht een origineel acht-gangen banket aan te richten. Sindsdien is het banket één van de hoogtepunten van het festival. |
Bereidingswijze bij ondervinding
Voor de editie van 2016 deden zij samen de catering en twee banketten; één op de zondagochtend voor 70 personen en één 's middags voor het Woud der Verwachting. Men smulde van gerechten zoals groene linzensoep, gegrilde hanen met aalbessengelei, en andere lekkere hapjes. Middeleeuwse recepten zijn de bron van inspiratie, al bestaan die vooral uit een lijst met ingrediënten. Via publicaties en digitale bronnen is er veel toegankelijk, maar de bereidingswijze is een kwestie van gewoon veel doen, steeds uitproberen en klaarmaken op een open vuur en in ovens. Met andere woorden: the proof is in the cooking. Alle foto's van het banket / © Wilma Makkink, 2016 Klik voor de afzonderlijke fotoreportage: Smulpartij. |
Een vurig feestje
Het is de kunst om in de manier van bereiden en de samenstelling van de gerechten zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. Vaak zijn de recepten en ingrediënten al bijzonder en verrassend genoeg, zelfs geraffineerd. Het afkruiden is een verhaal apart. In de smaak van toen is die complex en rijk. Een standaard appeltaart wordt een vurig feestje met een spannend contrast van zoet en pittig door het toevoegen van gember, kaneel, kardemon en nootmuskaat. Hoe middeleeuws wil je het hebben?
Dit smaken- en gerechtenpalet was zeker niet voor de doorsnee middeleeuwer bedoeld. Verschillen in stand, status en rijkdom zijn van alle tijden. |
|
Zinnenprikkelende beleving
Men vond het een mooie ervaring om voor het Woud der Verwachting te mogen koken. De entourage was perfect. Alles klopte: kleding, setting, tafelgerei, het voorproeven, het opdienen, Beleving van het verleden moet alle zinnen prikkelen; de ogen eten ook mee. |
De zoete verleiding
Ter inspiratie geven de heren ons een bijzonder recept mee, een zoete verleider die het verleden naar meer doet smaken. Zie het hierna volgende recept van de aardbeienpudding met granaatappelpitten die een smaakbelevenis van de eerste orde is. |
Aardbeienpudding met granaatappelpitten
De oorspronkelijke oud-Engelse tekst van het recept
Aardbeidenpudding met granaatappelpitten. (Engeland, vroeg 15de eeuw): Cxxiij. Strawberye.—Take Strawberys, & waysshe hem in tyme of ȝere in gode red wyne; þan strayne þorwe a cloþe, & do hem in a potte with gode Almaunde mylke, a-lay it with Amyndoun oþer with þe flowre of Rys, & make it chargeaunt and lat it boyle, and do þer-in Roysonys of coraunce, Safroun, Pepir, Sugre grete plente, pouder Gyngere, Canel, Galyngale; oynte it with Vynegre, & a lytil whyte grece put þer-to; coloure it with Alkenade, & droppe it a-bowte, plante it with þe graynys of Pome-garnad, & þan serue it forth. Bron: digitale versie van
Two fifteenth-century cookery-books (1888) van Thomas Austin-reprint Oxford, 2000 Voor informatie en boekingen:
Frank Windt – Uit Koken! - Prof. Molkenboerstraat 18 - 6524 RP – Nijmegen 024-3604560/06-20174510 . Http://www.uit-koken.nl Melchior de Grood – ACTA! Levende geschiedenis Hazenkampseweg 6 – 6531 NJ - Nijmegen [email protected] – 06 – 1918 0010 |
Het bewerkte recept van
Aardbeienpudding met granaatappelpitten. - 250 gram aardbeien (wel met een goede smaak) - 1 dl. rode wijn naar keuze - 120 gram amandelen malen - 2,5 dl. water - 3 eetlepels rijstebloem; maïzena kan ook - 75 gram suiker of meer naar smaak - dan peper, kaneel en evt. gember naar smaak. Let op: het resultaat mag sterk smaken! - 1 eetlepel boter - 1/2 eetlepel rode wijnazijn - 50 gram krenten - granaatappelpitjes, twee maal een handvol of naar believen. Gemalen amandelen in een kwart liter heet water weken. Laten uitlekken en het vocht opvangen. Dit is de amandelmelk. De amandelen stevig uitknijpen in bijv. een schone (thee)doek. Je houdt ongeveer 2 dl. Over. Aardbeien ontkronen en een kwartier weken in de rode wijn. Pureer de aardbeien met een vork. Doe ze daarna in een steelpannetje met de amandelmelk, rijstebloem, suiker en specerijen. Breng aan de kook, laat enkele minuten doorkoken, en haal het pannetje dan van het vuur. Roer de boter erdoor, daarna de azijn en krenten. De pudding komt al op kleur: roze; is het resultaat niet stevig dan even met maïzena aanlengen en warm binden. Voeg dan de granaatpitjes toe; roer ze door de massa. Dit feestmaal verdient een mooi schaaltje. De pudding smaakt warm en koud lekker. |