- Nieuws
- Welkom
- Het Woud
-
Ambachten
- Alchemist
- Ambachtelijk St. Thomas Gilde >
- Bandweven >
- Bier brouwen
- Bode >
- Bontwerker >
- Boog maken
- Borduurwerk >
- Bourrelet maken
- Breien >
- Couvre-chef maken
- Drievingerwant
- Geneeskruiden
- Hoeden maken >
- Hout bewerken >
- Juwelier >
- Kaartweven
- Koperslager >
- Lantaarnmaker
- Leerwerk >
- losse mouwen
- Maliënmaker
- Mandenmaker
- Marktkooplui
- Ondergoed
- Pottenbakker >
- Riemensnijder
- Schilder
- Schoenmaker >
- Schrijver
- Tekenaar met zilverstift
- Tenten maken
- Torenblazer
- Trippenmaker
- Tuigenmaker >
- Wapensmid >
- Weven
- Wol verven
- Ark van Noach
-
Erfgoedbreed
- Aaltense Goor
- Achterhoekse vlag
- Buitenmuseum Lochem
- Cruydthof Ammersoyen
- Emilie und Hans Stratmans Stiftung
- Ere wie ere toekomt
- Heggenvlechters
- Heroïsche heilige
- Icoonlandschap 4
- Klooster Sibculo
- Kracht van kronieken
- Kroonluchter top 100
- Kruidentuin Stein
- Middeleeuwen in scherven
- Nijenbeek kasteelruïne
- Paradijstuin
- Roots of the Queen
- Stad Staverden
- De Hoge Berg, Texel
- De rode ridder
- De eenhoorn achterna
- Wapentableau
- Erepodium Maelwael
- Evenementenarchief
- Gouda 750 jaar Stad
- Getijdenboek
- Hertog Willem
- Historie van Gelre
-
Maelwael Lymborch
- Beeldtaal
- Crécy 1346
- Cryptisch schrift >
- Driekoningen
- Gebarentaal
- Gebr.van Lymborch
- Grassi's schetsboek
- Gulzigheid
- Handschoenen
- Hernoemd tot Van Lymborch
- Kindermoord
- Koudste maand
- Maand van Mars
- 1 Mei - lenterit
- Muzikaal onthaal
- Nieuwjaarsdag
- Nijmegen ca. 1400
- Paard en mens
- Pelgrimskruik
- Profiel-portretten
- Sergent d'armes.
- sprekende kleuren
- Steenbok
- toernooischild
- Valkenjacht vlnr
- Veelzijdige paarden
- Wanten
-
Maria van Gelre
- Jaarboek Kostuum 2019
- Biografie Marie d'Harcourt
- Ceintuur geborduurd
- Bruidsschat op de pof
- Eelt op je knieën
- Eerste Kerstdag
- Engelen bij Maria
- Gebedenboek Maria van Gelre
- Hand van de meester
- Hermelijn
- Hofmakerij in Gelre
- Hortus conclusus
- Houppelande
- Houppelande ontleed
- Imitatio Mariae
- Mariabeeld Renkum >
- Maria van Gelre on tour >
- Maria van Gelre's ceintuur
- Maria van Gelre's kerkschat
- Maria van Gelre's gordel
- Onder de loep nemen
- Paard en tuig
- Parel symboliek
- Pluim op je hoed
- Reinald IV
- Riem onder het hart
- Rozet van parels
- Ten voeten uit
- Zo blank als sneeuw
- Media
-
Onderzoek
- bellenville ook gelders
- Charles d'Orléans >
- DNA & eiwit research
- DNA / eiwit research 2
- Donor onbekend
- Elburg ideaalstad
- Festina lente
- Gouden zegel Karel IV
- Handgebaar
- Het Middeleeuwse Banket
- honi soit qui mal y pense
- In amazonezit
- Kroniek van Froissart
- Laudate
- Maria van Brabant
- Meisje met de parel
- Herder met hoorn
- Midwinterhoorn
- Sint Nicolaas
- Stekeligheden
- Vlindermadonna van dichtbij
- Vorstelijke bontmuts
- Vroom keramiek
- Wat een kers niet vermag
- Personages
- Projecten 2005-22
-
Publicaties
- Catalogus 'Ik, Maria van Gelre'
- Edelman Bedelman
- De gebroeders Van Limburg
- Guillaume Machaut
- Grondleggers schilderkunst
- De hand van de meester
- Jaarboek 2023
- Jaarboek Gelre CXI
- Kastelen in Gelderland
- Maelwael Van Lymborch
- The making of... Magazine 600
- Maria van Gelre 1380-1429
- Middeleeuws koken >
- Negen Besten
- Op reis en aan tafel met Katherina van Kleef 1417
- Stoute schoenen
- Het verleden op je bord
- Het Woud der Verwachting
- Ridders van Gelre >
- Symbolen van Gelre
- Valkenjacht
- Voor het noenmaal..
- Donateur worden
- Contact
- Nieuwsbrief
Rob van Zijll de Jong zwaait af als Burggraaf
Re-enactor verdwijnt maar meester-pottenbakker blijft actief
Rob van Zijll de Jong, re-enactor van het eerste uur
Rob van Zijll de Jong was al meer dan een halve eeuw gegrepen door de Middeleeuwen, toen Nijmegen de Gebroeders van Limburg in de armen sloot. Lang voor men het woord re-enactment kon spellen, liet hij zich als ridder vermomd op de gevoelige plaat vastleggen. Dat was geen gril van een onbezonnen tiener, maar een weloverwogen stap om aan den lijve te ervaren hoe dat voelt. Re-enactors in hart en nieren begrijpen dat. Met recht kunnen wij hem de titel verlenen: re-enactor van het eerste uur.
Robert, bedankt!
Nu hij op 1 augustus 2016 afstand doet van zijn rol als burggraaf van Nijmegen en niet langer als Willem, Bannerheer van Bronckhorst deel uitmaakt van het Hof van Gelre, dankt Het Woud der Verwachting hem voor zijn aandeel in onze activiteiten. Gelukkig blijft hij als adviseur beschikbaar voor projecten, die alles met zijn persoonlijke passie voor aardewerk en steengoed te maken hebben. En niet alleen bij ons…
Experimenteel archeoloog
Drs. J.R.C. van Zijll de Jong is aan de Rijksuniversiteit Leiden in 1978 afgestudeerd als archeoloog, met keramiek als specialisatie. Hij heeft er alles aan gedaan om zijn deskundigheid met anderen te delen. Niet als kamergeleerde, maar als man van de praktijk. Het was geen eenvoudige opgave die hij zichzelf stelde. Feitelijk was hij een pionier-experimenteel archeoloog en zocht antwoorden op vragen naar de uitvoeringspraktijk van de pottenbakker vanaf de prehistorie en Romeinse Tijd, in de Vroege, de Hoge en de Late Middeleeuwen en daarna, tot in de moderne tijd waarin Raku als baktechniek volgelingen in de Westerse samenleving verwierf. Erve Eme te Zutphen
Sinds enige tijd komt hij geregeld op de Erve Eme in Zutphen, het archeologisch erf dat focust op de tijd van 400 – 900 na Chr. Nu blijkt daar een drietal stookplaatsen onder één overkapping te functioneren. Naast een rookoven voor vis en vlees, staat er een bakkersoven en sinds kort een Merovingisch-Karolingische pottenbakkersoven. Deze oven kwam op zijn aanwijzingen tot stand. Er zijn enkele geslaagde pogingen gedaan om Merovingisch aardewerk te bakken.
Merovingisch aardewerk
De eerste stook vond begin juli 2016 plaats, op hout uit de directe omgeving, gemiddelde oventemperatuur was 850-900° C. Op woensdag 20 juli is de oven gedeeltelijk uitgeruimd. Vervolgens vond een stook plaats tot ca. 600° C. Daarna is het baksel gereduceerd door de vuurmond en de schoorsteen af te sluiten. Op die manier moest het roodbakkend aardewerk – typisch Merovingisch – tot grijsblauw aardewerk verkleuren. Op maandag 25 juli is de oven voor de tweede keer geopend en bleek het resultaat de verwachtingen te overtreffen. Initiatiefnemer Robert Wimmers en adviseur Rob van Zijll de Jong kunnen tevreden zijn. Archeologisch erf als publieksattractie
Erve Eme ontwikkelt zich langzaam maar zeker van een initiatief om de Vroege Middeleeuwen uit Zutphen en omgeving zichtbaar te maken voor geïnteresseerd publiek tot een publieksattractie, waarvan de educatieve en de experimentele archeologie de basis vormen. Belangrijke pijlers zijn naast genoemde stookplaatsen, de reconstructie van twee verschillende vroegmiddeleeuwse boerderijen en een bescheiden aantal bijgebouwen, zoals een smidse en een bijenstal.
De bouw van een heuse spieker zal het beeld van een zelfvoorzienende nederzetting completeren. Het omringende erf omvat diverse tuinen, waar granen, kruiden, groenten en andere gewassen worden geteeld. Erve Eme wordt geëxploiteerd door Archeologie Beleven!, een stichting voor erfgoededucatie. Er zijn plannen voor de reconstructie van de oudste tufstenen zaalkerk van Zutphen, een Karolingisch entreehuis en een groot hallenhuis. Al deze gebouwen zijn in 882 door Vikingen verwoest. Ovenbouw en -stook in Openluchtmusea
Rob van Zijll de Jong heeft in de afgelopen 50 jaar enkele tientallen ovens gebouwd en helpen bouwen, met als doel experimentele archeologie te bedrijven. Zijn expertise is wat dit aangaat, ongeëvenaard. Hoewel hij intussen bijna 80 jaar oud is, blijft hij actief met zijn passie bezig. Op het Bijbels Openluchtmuseum, nu Oriëntalis geheten, en gelegen op de Heilig Landstichting, bouwde hij een functionerende Romeinse pottenbakkersoven. Ook in Alphen a/d Rijn, op Archeon, bouwde hij zo’n oven en was er jaren als pottenbakker werkzaam. Eerder heeft hij een pottenbakkersoven in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem tot stand gebracht en laten functioneren. Glasoven in Velseke (België)
Voor de experimentele archeologie op het terrein van het glasblazen, bouwde hij samen met de glasspecialist François van de Dries in het Provinciaal Archeologisch Museum in Velzeke (België) een glasoven. Experimenteel archeologen uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en de V.S. deden daar gezamenlijk – in een jaarlijks terugkerende campagne – ervaring op, toetsten hun kennis en produceerden op nagenoeg authentieke wijze glaskunst, zoals in de Romeinse Tijd en in de Vroege en Hoge Middeleeuwen ook vervaardigd werd. Jaarlijks vinden demonstraties plaats in deze unieke Romeinse hout gestookte glasoven van Europa. In dit verband vermelden we graag de namen van dr. Marc Taylor en David Hill.
Particuliere pottenbakkersovens
Kennis delen is kennis vermenigvuldigen
Ten slotte heeft Rob van Zijll de Jong de laatste jaren zijn kennis en ervaring gedeeld met de jongste generatie en vond in Aebele Trijsburg een zeer gemotiveerde leerling.
De pottenbakkersoven, die zij samen bouwden, moest breed inzetbaar worden. Inmiddels verlieten producten deze oven die Romeins, Middeleeuws en jonger gedateerd kunnen worden, alsmede Japans en Chinees. Deze houtgestookte oven blijkt temperaturen tot wel 1320° C. graden te halen. De experimenten lopen nog steeds en met verbluffend resultaat. Rob van Zijll de Jong schrijft dit succes niet alleen toe aan de kwaliteit van de oven, maar zeker ook aan de bijzondere kwaliteiten van zijn leerling. Hij is voornemens hiermee door te gaan, zolang hij daartoe in staat is. Wij wensen hem daarbij veel succes. |
Provinciaal Archeologisch Museum te Velzeke (België)
|