- Nieuws
- Welkom
- Het Woud
- Agenda 2024
-
Ambachten
- Alchemist
- Ambachtelijk St. Thomas Gilde >
- Bandweven >
- Bier brouwen
- Bode >
- Bontwerker >
- Boog maken
- Borduurwerk >
- Bourrelet maken
- Breien >
- Couvre-chef maken
- Drievingerwant
- Geneeskruiden
- Hoeden maken >
- Hout bewerken >
- Juwelier >
- Kaartweven
- Koperslager >
- Lantaarnmaker
- Leerwerk >
- losse mouwen
- Maliënmaker
- Mandenmaker
- Marktkooplui
- Ondergoed
- Pottenbakker >
- Riemensnijder
- Schoenmaker >
- Schrijver
- Tekenaar met zilverstift
- Tenten maken
- Torenblazer
- Trippenmaker
- Tuigenmaker >
- Wapensmid >
- Weven
- Wol verven
- Ark van Noach
-
Erfgoedbreed
- Aaltense Goor
- Achterhoekse vlag
- Buitenmuseum Lochem
- Cruydthof Ammersoyen
- Emilie und Hans Stratmans Stiftung
- Ere wie ere toekomt
- Heggenvlechters
- Heroïsche heilige
- Icoonlandschap 4
- Klooster Sibculo
- Kracht van kronieken
- Kroonluchter top 100
- Kruidentuin Stein
- Middeleeuwen in scherven
- Nijenbeek kasteelruïne
- Paradijstuin
- Roots of the Queen
- Stad Staverden
- De Hoge Berg, Texel
- De rode ridder
- De eenhoorn achterna
- Wapentableau
- Erepodium Maelwael
- Evenementenarchief
- Gouda 750 jaar Stad
- Getijdenboek
- Hertog Willem
- Historie van Gelre
-
Maelwael Lymborch
- Beeldtaal
- Crécy 1346
- Cryptisch schrift >
- Driekoningen
- Gebarentaal
- Gebr.van Lymborch
- Grassi's schetsboek
- Gulzigheid
- Handschoenen
- Hernoemd tot Van Lymborch
- Kindermoord
- Koudste maand
- Maand van Mars
- 1 Mei - lenterit
- Muzikaal onthaal
- Nieuwjaarsdag
- Nijmegen ca. 1400
- Paard en mens
- Pelgrimskruik
- Profiel-portretten
- Sergent d'armes.
- sprekende kleuren
- Steenbok
- toernooischild
- Valkenjacht vlnr
- Veelzijdige paarden
- Wanten
-
Maria van Gelre
- Jaarboek Kostuum 2019
- Biografie Marie d'Harcourt
- Ceintuur geborduurd
- Bruidsschat op de pof
- Eelt op je knieën
- Eerste Kerstdag
- Engelen bij Maria
- Gebedenboek Maria van Gelre
- Hand van de meester
- Hermelijn
- Hofmakerij in Gelre
- Hortus conclusus
- Houppelande
- Houppelande ontleed
- Imitatio Mariae
- Mariabeeld Renkum >
- Maria van Gelre on tour >
- Maria van Gelre's ceintuur
- Maria van Gelre's kerkschat
- Maria van Gelre's gordel
- Onder de loep nemen
- Paard en tuig
- Parel symboliek
- Pluim op je hoed
- Reinald IV
- Riem onder het hart
- Rozet van parels
- Ten voeten uit
- Zo blank als sneeuw
- Media
-
Onderzoek
- bellenville ook gelders
- Charles d'Orléans >
- DNA & eiwit research
- DNA / eiwit research 2
- Donor onbekend
- Elburg ideaalstad
- Festina lente
- Gouden zegel Karel IV
- Handgebaar
- Het Middeleeuwse Banket
- honi soit qui mal y pense
- In amazonezit
- Kroniek van Froissart
- Laudate
- Maria van Brabant
- Meisje met de parel
- Herder met hoorn
- Midwinterhoorn
- Sint Nicolaas
- Stekeligheden
- Vlindermadonna van dichtbij
- Vorstelijke bontmuts
- Vroom keramiek
- Wat een kers niet vermag
- Personages
- Projecten 2005-22
-
Publicaties
- Catalogus 'Ik, Maria van Gelre'
- Edelman Bedelman
- De gebroeders Van Limburg
- Guillaume Machaut
- Grondleggers schilderkunst
- De hand van de meester
- Jaarboek 2023
- Jaarboek Gelre CXI
- Kastelen in Gelderland
- Maelwael Van Lymborch
- The making of... Magazine 600
- Maria van Gelre 1380-1429
- Middeleeuws koken >
- Negen Besten
- Op reis en aan tafel met Katherina van Kleef 1417
- Stoute schoenen
- Het verleden op je bord
- Het Woud der Verwachting
- Ridders van Gelre >
- Symbolen van Gelre
- Valkenjacht
- Voor het noenmaal..
- Donateur worden
- Contact
- Nieuwsbrief
2016 Gebroeders van Limburg festival - Middeleeuwse smulpartij
Foto's © Wilma Makkink: Noenmaal in het Paviljoen in het Valkhofpark
Blazers gereed om te gaan blazen
|
De ere-gast met sleep en zijn valet
|
Blazers kondigen de gasten aan
|
Ook in de Middeleeuwen moet men voor het eten de handen wassen. Het water geurt naar rozenolie en kruiden.
Glazen staan gereed om ingeschonken te worden door de valets. Daarna kan er getoost worden op de gezondheid.
Wie zal zeggen wat de pot schaft? Valets brengen vanuit de keuken een bronzen grape met een stevige "sop" van linzen, steviger dan wij van soep gewend zijn. De lepel staat rechtop! Oorspronkelijk noemde men soep: brood. In het Engels bestaat dit nog altijd bij chickenbroth = kippensoep. Er heeft een verschuiving van betekenis plaatsgevonden. Men "sopte" met brood. Het woord "sop" werd "soep". En het woord "broth" veranderde in het tegenwoordige brood. Ook hier krijgen de gasten brood om in de soep te kunnen soppen. Stevig soepje, hoor!
Voordat de maaltijd kan worden genuttigd, gaat de hofkapelaan voor in gebed, al zingend in het Latijn...
Geen middeleeuwse maaltijd is compleet zonder voldoende bedienend personeel. Deze gasten ruimen niets op...
De voorproever is de beste garantie dat het vorstelijk gezelschap goed voedsel voorgeschoteld wordt. Het is O.K.
De hoofdschotel is kapoen met groene saus van kruiden of mosterdsaus. Het publiek is zeer geïnteresseerd in dit middeleeuwse gerecht. Men eet dit met de handen. Vorken waren uit den boze. Bestek bestond uit lepel en mes.
De schotel zelf is door de koperslager uit messing gedreven. naar middeleeuws model. Zo authentiek mogelijk.
De schotel zelf is door de koperslager uit messing gedreven. naar middeleeuws model. Zo authentiek mogelijk.
Tot groot genoegen treedt de Heraut Gelre op als ceremoniemeester. Bij de ingang staat een manschap op wacht.
De middeleeuwse keuken kent zogeheten soteltes, verrassingen tussen de maaltijden door. Wel een verrassing maar geen sotelte was een assorti van toespijzen: een aardbeien pudding met granaatappelpitten, middeleeuws gekruide appelkoek met o.a. kaneel, kruidnagel en gember, zoete deegrolletjes met amandelspijs, krenten en rozijnen. De voorproever doet wel of het hem slecht bekomt, maar dat is spel, zoals blijkt uit de laatste foto's.
Je kunt zien dat de gasten de zoetigheden echt proeven. De gespeelde afschuw van de voorproever bleef niet onopgemerkt. Maar je ziet aan het slot dat de gasten en de bediening de grap toch wel konden waarderen.
Over Frank Windt & Melchior de Grood en hun banketten in het Valkhofpark: Noenmaal in het Paviljoen