- Nieuws
- Welkom
- Het Woud
- Agenda 2024
-
Ambachten
- Alchemist
- Ambachtelijk St. Thomas Gilde >
- Bandweven >
- Bier brouwen
- Bode >
- Bontwerker >
- Boog maken
- Borduurwerk >
- Bourrelet maken
- Breien >
- Couvre-chef maken
- Drievingerwant
- Geneeskruiden
- Hoeden maken >
- Hout bewerken >
- Juwelier >
- Kaartweven
- Koperslager >
- Lantaarnmaker
- Leerwerk >
- losse mouwen
- Maliënmaker
- Mandenmaker
- Marktkooplui
- Ondergoed
- Pottenbakker >
- Riemensnijder
- Schoenmaker >
- Schrijver
- Tekenaar met zilverstift
- Tenten maken
- Torenblazer
- Trippenmaker
- Tuigenmaker >
- Wapensmid >
- Weven
- Wol verven
- Ark van Noach
-
Erfgoedbreed
- Aaltense Goor
- Achterhoekse vlag
- Buitenmuseum Lochem
- Cruydthof Ammersoyen
- Emilie und Hans Stratmans Stiftung
- Ere wie ere toekomt
- Heggenvlechters
- Heroïsche heilige
- Icoonlandschap 4
- Klooster Sibculo
- Kracht van kronieken
- Kroonluchter top 100
- Kruidentuin Stein
- Middeleeuwen in scherven
- Nijenbeek kasteelruïne
- Paradijstuin
- Roots of the Queen
- Stad Staverden
- De Hoge Berg, Texel
- De rode ridder
- De eenhoorn achterna
- Wapentableau
- Erepodium Maelwael
- Evenementenarchief
- Gouda 750 jaar Stad
- Getijdenboek
- Hertog Willem
- Historie van Gelre
-
Maelwael Lymborch
- Beeldtaal
- Crécy 1346
- Cryptisch schrift >
- Driekoningen
- Gebarentaal
- Gebr.van Lymborch
- Grassi's schetsboek
- Gulzigheid
- Handschoenen
- Hernoemd tot Van Lymborch
- Kindermoord
- Koudste maand
- Maand van Mars
- 1 Mei - lenterit
- Muzikaal onthaal
- Nieuwjaarsdag
- Nijmegen ca. 1400
- Paard en mens
- Pelgrimskruik
- Profiel-portretten
- Sergent d'armes.
- sprekende kleuren
- Steenbok
- toernooischild
- Valkenjacht vlnr
- Veelzijdige paarden
- Wanten
-
Maria van Gelre
- Jaarboek Kostuum 2019
- Biografie Marie d'Harcourt
- Ceintuur geborduurd
- Bruidsschat op de pof
- Eelt op je knieën
- Eerste Kerstdag
- Engelen bij Maria
- Gebedenboek Maria van Gelre
- Hand van de meester
- Hermelijn
- Hofmakerij in Gelre
- Hortus conclusus
- Houppelande
- Houppelande ontleed
- Imitatio Mariae
- Mariabeeld Renkum >
- Maria van Gelre on tour >
- Maria van Gelre's ceintuur
- Maria van Gelre's kerkschat
- Maria van Gelre's gordel
- Onder de loep nemen
- Paard en tuig
- Parel symboliek
- Pluim op je hoed
- Reinald IV
- Riem onder het hart
- Rozet van parels
- Ten voeten uit
- Zo blank als sneeuw
- Media
-
Onderzoek
- bellenville ook gelders
- Charles d'Orléans >
- DNA & eiwit research
- DNA / eiwit research 2
- Donor onbekend
- Elburg ideaalstad
- Festina lente
- Gouden zegel Karel IV
- Handgebaar
- Het Middeleeuwse Banket
- honi soit qui mal y pense
- In amazonezit
- Kroniek van Froissart
- Laudate
- Maria van Brabant
- Meisje met de parel
- Herder met hoorn
- Midwinterhoorn
- Sint Nicolaas
- Stekeligheden
- Vlindermadonna van dichtbij
- Vorstelijke bontmuts
- Vroom keramiek
- Wat een kers niet vermag
- Personages
- Projecten 2005-22
-
Publicaties
- Catalogus 'Ik, Maria van Gelre'
- Edelman Bedelman
- De gebroeders Van Limburg
- Guillaume Machaut
- Grondleggers schilderkunst
- De hand van de meester
- Jaarboek 2023
- Jaarboek Gelre CXI
- Kastelen in Gelderland
- Maelwael Van Lymborch
- The making of... Magazine 600
- Maria van Gelre 1380-1429
- Middeleeuws koken >
- Negen Besten
- Op reis en aan tafel met Katherina van Kleef 1417
- Stoute schoenen
- Het verleden op je bord
- Het Woud der Verwachting
- Ridders van Gelre >
- Symbolen van Gelre
- Valkenjacht
- Voor het noenmaal..
- Donateur worden
- Contact
- Nieuwsbrief
Middeleeuws tussendoortje uit Arte della Cucina
Een recept van prof. dr. jkvr. J.M. (Marietje) van Winter
Arte della Cucina
Als je de hele dag het publiek te woord staat, kun je wel een smakelijk tussendoortje gebruiken. Of Marietje iets bijzonders weet? Jawel hoor, even zoeken, ik heb het gevonden! Lekker en gemakkelijk te maken. Na enig zoeken heb ik het recept gevonden van die stevige koek die me geschikt lijkt voor iedereen die geen tijd heeft om een maaltijd te bereiden. Die kan vantevoren klaar gemaakt worden en komt uit de ARTE DELLA CUCINA, blz. 167, getitleld: Torta di ceci. Dat is een hele verzameling kookteksten uit de Middeleeuwen, waaronder het kookboek van Maestro Martino, kok van de patriarch van Aquileia in Rome, midden 15de eeuw. dat bekend staat als: Libro de arte coquinaria. |
In dit recept worden hoeveelheden gegeven, waarbij je moet uitgaan van een libra = pond van ca 400 gram en een ons van ca 28 gram, dus nog ver van ons tientallig stelsel. Er worden 'ceci rossi', dus rode erwten gebruikt, maar daarvan weet ik niet wat ze betekenen, aangezien er in Europa alleen tuinbonen, kikkererwten, doperwten en linzen bekend waren.
|
Probeer het eens met rode linzen, die ze wel kenden. Ik heb het ook met bruine bonen gedaan, Het wordt een heel stevige platte taart, een heel bakblik vol, waarvan je stukken kunt afsnijden of breken. Als bindmiddel wordt 'farina d'amitto' aanbevolen, dat is speltmeel, of kuit van snoek. Als je vegetariër bent, heeft speltmeel de voorkeur.
|
Torta di ceci
Dus 400 gram rode linzen, 400 gram amandelmoes (te koop in potten, niet te verwarren met amandelspijs en ook niet met geroosterde amandelen), 2 x 28 gram rozijnen, 3 of 4 gedroogde vijgen, 1,5 x 28 gram licht geroosterde pijnboompitten, goed mengen met rietsuiker, rozenwater, kaneel en gember naar smaak. Binden met speltmeel en dun uitspreiden op een deegbodem van 100 gram tarwebloem en 50 gram boter en een beetje water, bakken met vooral onderwarmte, maar ook bovenwarmte en tenslotte besprenkelen met rietsuiker opgelost in rozenwater. Rozenwater is bij een goede drogist te koop, maar je mag ook gewoon schoon water gebruiken. De uitvoering Op de foto zijn ter decoratie een kaneelstokje, stukjes gemberwortel te zien, maar die zijn niet in die vorm in het recept verwerkt. Bij de uitvoering zijn op aanraden van Christianne Muusers ingrediënten vervangen. Als bindmiddel is conform een Engelse versie van het recept een ei toegevoegd. De bodem is gekneed van speltmeel 125 gram, speltbloem 75 gram, tarwebloem 50 gram, boter, snuf zout, plus een eetlepel suiker. In een rechthoekige email bakvorm kreeg de bodem een opstaande rand. Vulling 250 gr. amandelmeel in plaats van amandelmoes, gemengd met 400 gr. gepureerde kikkererwten in plaats van rode linzen, het uitgelekte |
uit een glazen pot, water en een ei. Tussen de bodem en de vulling een tussenlaag van rozijnen, vijgen in stukjes en gembersnippers. Rozijnen en vijgen geweekt. Bovenop de vulling de pijnboompitten, hazelnoten en ongebrande amandelen. Hazelnoten en amandelen in stukjes. Deze toplaag licht bestrooid met kaneel. Eén en ander zachtjes in de bovenzijde van de vulling gedrukt. Bij 160 graden Celsius gebakken in een voorverwarmde elektrische oven. Tien minuten voor het einde bestrooid met rietsuiker en rozenwater. Het is een fraai baksel geworden. Tijden de Middeleeuwse Ontmoetingen op kasteel Ammersoyen hebben de aanwezige middeleeuwers het resultaat geproefd en volgens zeggen lieten zij zich dit middeleeuws tussendoortje goed smaken.
|