- Nieuws
- Welkom
- Het Woud
- Agenda 2024
-
Ambachten
- Alchemist
- Ambachtelijk St. Thomas Gilde >
- Bandweven >
- Bier brouwen
- Bode >
- Bontwerker >
- Boog maken
- Borduurwerk >
- Bourrelet maken
- Breien >
- Couvre-chef maken
- Drievingerwant
- Geneeskruiden
- Hoeden maken >
- Hout bewerken >
- Juwelier >
- Kaartweven
- Koperslager >
- Lantaarnmaker
- Leerwerk >
- losse mouwen
- Maliënmaker
- Mandenmaker
- Marktkooplui
- Ondergoed
- Pottenbakker >
- Riemensnijder
- Schoenmaker >
- Schrijver
- Tekenaar met zilverstift
- Tenten maken
- Torenblazer
- Trippenmaker
- Tuigenmaker >
- Wapensmid >
- Weven
- Wol verven
- Ark van Noach
-
Erfgoedbreed
- Aaltense Goor
- Achterhoekse vlag
- Buitenmuseum Lochem
- Cruydthof Ammersoyen
- Emilie und Hans Stratmans Stiftung
- Ere wie ere toekomt
- Heggenvlechters
- Heroïsche heilige
- Icoonlandschap 4
- Klooster Sibculo
- Kracht van kronieken
- Kroonluchter top 100
- Kruidentuin Stein
- Middeleeuwen in scherven
- Nijenbeek kasteelruïne
- Paradijstuin
- Roots of the Queen
- Stad Staverden
- De Hoge Berg, Texel
- De rode ridder
- De eenhoorn achterna
- Wapentableau
- Erepodium Maelwael
- Evenementenarchief
- Gouda 750 jaar Stad
- Getijdenboek
- Hertog Willem
- Historie van Gelre
-
Maelwael Lymborch
- Beeldtaal
- Crécy 1346
- Cryptisch schrift >
- Driekoningen
- Gebarentaal
- Gebr.van Lymborch
- Grassi's schetsboek
- Gulzigheid
- Handschoenen
- Hernoemd tot Van Lymborch
- Kindermoord
- Koudste maand
- Maand van Mars
- 1 Mei - lenterit
- Muzikaal onthaal
- Nieuwjaarsdag
- Nijmegen ca. 1400
- Paard en mens
- Pelgrimskruik
- Profiel-portretten
- Sergent d'armes.
- sprekende kleuren
- Steenbok
- toernooischild
- Valkenjacht vlnr
- Veelzijdige paarden
- Wanten
-
Maria van Gelre
- Jaarboek Kostuum 2019
- Biografie Marie d'Harcourt
- Ceintuur geborduurd
- Bruidsschat op de pof
- Eelt op je knieën
- Eerste Kerstdag
- Engelen bij Maria
- Gebedenboek Maria van Gelre
- Hand van de meester
- Hermelijn
- Hofmakerij in Gelre
- Hortus conclusus
- Houppelande
- Houppelande ontleed
- Imitatio Mariae
- Mariabeeld Renkum >
- Maria van Gelre on tour >
- Maria van Gelre's ceintuur
- Maria van Gelre's kerkschat
- Maria van Gelre's gordel
- Onder de loep nemen
- Paard en tuig
- Parel symboliek
- Pluim op je hoed
- Reinald IV
- Riem onder het hart
- Rozet van parels
- Ten voeten uit
- Zo blank als sneeuw
- Media
-
Onderzoek
- bellenville ook gelders
- Charles d'Orléans >
- DNA & eiwit research
- DNA / eiwit research 2
- Donor onbekend
- Elburg ideaalstad
- Festina lente
- Gouden zegel Karel IV
- Handgebaar
- Het Middeleeuwse Banket
- honi soit qui mal y pense
- In amazonezit
- Kroniek van Froissart
- Laudate
- Maria van Brabant
- Meisje met de parel
- Herder met hoorn
- Midwinterhoorn
- Sint Nicolaas
- Stekeligheden
- Vlindermadonna van dichtbij
- Vorstelijke bontmuts
- Vroom keramiek
- Wat een kers niet vermag
- Personages
- Projecten 2005-22
-
Publicaties
- Catalogus 'Ik, Maria van Gelre'
- Edelman Bedelman
- De gebroeders Van Limburg
- Guillaume Machaut
- Grondleggers schilderkunst
- De hand van de meester
- Jaarboek 2023
- Jaarboek Gelre CXI
- Kastelen in Gelderland
- Maelwael Van Lymborch
- The making of... Magazine 600
- Maria van Gelre 1380-1429
- Middeleeuws koken >
- Negen Besten
- Op reis en aan tafel met Katherina van Kleef 1417
- Stoute schoenen
- Het verleden op je bord
- Het Woud der Verwachting
- Ridders van Gelre >
- Symbolen van Gelre
- Valkenjacht
- Voor het noenmaal..
- Donateur worden
- Contact
- Nieuwsbrief
DNA & eiwit research perkament
Mensen inspireren via crowd funding bij te dragen aan dit onderzoek
Margedecoratie van Meester A / Belles Heures in pas ontdekt getijdenboek
Zodra de stichting Maelwael Van Lymborch Studies het benodigde bedrag binnen heeft, gaat een onlangs ontdekt getijdenboek (± 1410) met randdecoraties van de Meester A van de Belles Heures op DNA en eiwit onderzocht worden. Voor dit baanbrekend onderzoek toonden fondsen al interesse, nu is het publiek aan de beurt. Want de stichting, die geheel door vrijwilligers wordt gerund die geen vergoeding ontvangen, zal ook zelf een duit in het welbekende zakje moeten doen.
|
In onderstaand artikel staat vermeld hoe we dit unieke getijdenboek ontdekten, welk plan we hebben om het te reconstrueren; ca. 80 folio's zijn binnen handbereik die geïdentificeerd en gedetermineerd kunnen worden. Dan volgt de reconstructie, die zich laat digitaliseren.
Essentieel is het DNA en eiwit onderzoek waarvoor samen met de Wageningen Universiteit & Research een projectplan is geschreven. Ook kunsthistorisch onderzoek maakt daarvan integraal deel uit. |
Crowd funding voor DNA & eiwit onderzoek / publicatie / expositie
Het feit dat nog niet eerder zulk natuurwetenschappelijk onderzoek naar getijdenboeken uit de tijd en omgeving van de gebroeders Van Lymborch heeft plaatsgevonden, maakt dit project baanbrekend. Het resultaat kan nieuw licht werpen op het perkament als drager van teksten, decoraties en illuminaties in getijdenboeken van Jean de Berry en tijdgenoten. In woord en beeld laat dit resultaat zich via publicatie en expositie met velen delen.
Het feit dat nog niet eerder zulk natuurwetenschappelijk onderzoek naar getijdenboeken uit de tijd en omgeving van de gebroeders Van Lymborch heeft plaatsgevonden, maakt dit project baanbrekend. Het resultaat kan nieuw licht werpen op het perkament als drager van teksten, decoraties en illuminaties in getijdenboeken van Jean de Berry en tijdgenoten. In woord en beeld laat dit resultaat zich via publicatie en expositie met velen delen.
Rob Dückers herkent de hand van de decorateur Meester A van de Belles Heures in een pas ontdekt getijdenboek. Hij is van plan om in deel II van de Maelwael Van Lymborch Studies zijn bevindingen wereldkundig te maken.
Rob Dückers over de recente ontdekking
In principio erat folium ‘In den beginne was er een blad’. Zo begon Rob Dückers zijn Kerstlezing zondag 27 december 2020 in de Stevenskerk te Nijmegen. Die lezing ging over de vondst van en de speurtocht naar een nieuw ontdekt getijdenboek. Het blijkt uit de tijd en de omgeving van de Gebroeders Van Lymborch afkomstig te zijn. Dit getijdenboek maakte mogelijk deel uit van de bibliotheek van Jean de Berry. Van 15 aldaar aanwezige getijdenboeken zijn tot dusverre een achttal (of, als een recent voorgestelde identificatie klopt, een negental) getraceerd. Rob Dückers schat in dat de kans groot is, dat het pas ontdekte getijdenboek één van de nog verloren gewaande getijdenboeken is. Méér weten over deze ontdekking? CLICK dan op één van de foto's in dit artikel: 1. het blad dat in 2018 via internet geveild is; 2. Rob Dückers bij zijn lezing in de Stevenskerk. 3. details uit het blad (kapitalen, hoekvulling, lelie) |
Identificeren, determineren, reconstrueren en uiteindelijk digitaliseren
Rob Dückers is van plan om de 15 bladen die bij vijf particulieren en de 70 die bij het Antiquariaat zijn te vinden, te determineren. Dit aantal beschikbare bladen biedt de kans om tot reconstructie van het uit de band genomen getijdenboek te komen. Het uiteindelijk doel is om óók eerder verdwenen bladen met miniaturen op te sporen en digitaal met de rest te verenigen.
DNA & eiwit onderzoek perkament Mede dankzij het feit dat de bladen in privé bezit zijn doet zich de unieke kans voor om verdergaand natuur-wetenschappelijk onderzoek te laten verrichten. Een voorstel voor DNA & eiwit onderzoek is door de stichting Maelwael Van Lymborch Studies ontwikkeld met Wageningen Universiteit & Research en bij ca. 20 wetenschappers in Gelderland e.o. getoetst, daarna bij diverse fondsen ingediend en nu gunstig beoordeeld. Om de toekenningen te kunnen verzilveren is ook een eigen bijdrage gewenst. Help ons door te doneren... |
Geef om grensverleggend / innovatief / voorbeeldstellend onderzoek van 600 jaar oude folio's uit Jean de Berry's bibliotheek mogelijk te maken. Geef om cultureel erfgoed.
Sinds een jaar is de stichting Maelwael Van Lymborch Studies op het spoor van een verdwenen getijdenboek.
Een sensatie, want waarschijnlijk afkomstig uit de befaamde bibliotheek van hertog Jan van Berry. Het begon in 2018 met de aankoop van een los blad op een veiling door een ons bekende particulier De kunsthistoricus Rob Dückers herkende meteen de prachtige randversieringen die overeenkomen met die van de Belles Heures, het getijdenboek dat ± 1405/08 door de gebroeders Van Lymborch vervaardigd is. De met goud opgelegde ranke blaadjes, de zwierige ranken en de gedraaide hechtrankjes van de zogeheten Meester A van de Belles Heures spraken boekdelen. Half augustus 2020 ontdekten we de kunstandelaar, die nog 70 aan beide zijden bewerkte perkamenten bladen in bezit bleek te hebben. Eind augustus opende burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen de expositie Meesters in de Marge in het Gebroeders van Lymborch Huis. Een van de eerste bezoekers meldde tot onze verrassing dat hij meer van dezelfde bladen in zijn bezit had. Inmiddels zijn er al 15 bladen uit hetzelfde boek in Gelderland getraceerd. De overige 70 bladen zijn bij de kunsthandelaar stuk voor stuk aan beide kanten gefotografeerd. Het begin van een spannend onderzoek. Ons doel is tot digitale reconstructie van het geheel te komen. |
Hertog Jean de Berry bezat ooit 15 manuscripten, zeer kostbare boeken met honderden miniaturen zoals de Belles Heures en de Très Riches Heures. Van deze 15 zijn er in de loop van de tijd een achttal verdwenen.
Het is volslagen uniek dat deze bladen nu in de regio Gelderland opduiken en we op basis van ruim tachtig bladen één van die verdwenen boeken deels kunnen reconstrueren. Waar zijn de andere bladen, in welke hoek van de wereld zijn die te achterhalen? En vooral, waar zijn de bladen met miniaturen? Want op basis daarvan kan worden onderzocht aan wie de miniaturen kunnen worden toegeschreven. Dat is uiteindelijk toch onze innigste wens, te weten wie de miniaturist(en) was of waren. Staat dit getijdenboek in de inventarislijsten van de bibliotheek van Jean de Berry vermeld? Naast deze kunsthistorische vragen hebben we ook vragen over het perkament. Om die te beantwoorden willen we DNA en eiwit analyse laten door de Wageningen University & Research laten verrichten. Van welke dieren is het perkament afkomstig, waar kwamen die dieren vandaan en hoe oud is het? Het is voor het eerst dat in Nederland dergelijk natuurwetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Het wordt door bekende specialisten en instellingen in Gelderland e.o. gevolgd en van advies voorzien. |
Wil jij dit steunen, maak dan een bijdrage over op NL86TRIO0320085589 t.n.v.Maelwael Van Lymborch Studies. Je bepaalt zelf hoeveel je bijdraagt.
Bij overboeking kun je aangeven of je volger wil worden. Dan krijg je bericht over de start, de voortgang, de ontdekkingen en het eindresultaat. Mede dankzij jouw bijdrage wordt dit unieke onderzoek mogelijk gemaakt.
Stichting Maelwael Van Lymborch Studies kent geen overhead en bestaat alleen uit vrijwilligers
André Stufkens, voorzitter / Jacobus Trijsburg, secretaris / Rob Dückers, penningmeester /
Johan Oosterman, bestuurslid
Bij overboeking kun je aangeven of je volger wil worden. Dan krijg je bericht over de start, de voortgang, de ontdekkingen en het eindresultaat. Mede dankzij jouw bijdrage wordt dit unieke onderzoek mogelijk gemaakt.
Stichting Maelwael Van Lymborch Studies kent geen overhead en bestaat alleen uit vrijwilligers
André Stufkens, voorzitter / Jacobus Trijsburg, secretaris / Rob Dückers, penningmeester /
Johan Oosterman, bestuurslid