- Nieuws
- Welkom
- Het Woud
- Agenda 2024
-
Ambachten
- Alchemist
- Ambachtelijk St. Thomas Gilde >
- Bandweven >
- Bier brouwen
- Bode >
- Bontwerker >
- Boog maken
- Borduurwerk >
- Bourrelet maken
- Breien >
- Couvre-chef maken
- Drievingerwant
- Geneeskruiden
- Hoeden maken >
- Hout bewerken >
- Juwelier >
- Kaartweven
- Koperslager >
- Lantaarnmaker
- Leerwerk >
- losse mouwen
- Maliënmaker
- Mandenmaker
- Marktkooplui
- Ondergoed
- Pottenbakker >
- Riemensnijder
- Schoenmaker >
- Schrijver
- Tekenaar met zilverstift
- Tenten maken
- Torenblazer
- Trippenmaker
- Tuigenmaker >
- Wapensmid >
- Weven
- Wol verven
- Ark van Noach
-
Erfgoedbreed
- Aaltense Goor
- Achterhoekse vlag
- Buitenmuseum Lochem
- Cruydthof Ammersoyen
- Emilie und Hans Stratmans Stiftung
- Ere wie ere toekomt
- Heggenvlechters
- Heroïsche heilige
- Icoonlandschap 4
- Klooster Sibculo
- Kracht van kronieken
- Kroonluchter top 100
- Kruidentuin Stein
- Middeleeuwen in scherven
- Nijenbeek kasteelruïne
- Paradijstuin
- Roots of the Queen
- Stad Staverden
- De Hoge Berg, Texel
- De rode ridder
- De eenhoorn achterna
- Wapentableau
- Erepodium Maelwael
- Evenementenarchief
- Gouda 750 jaar Stad
- Getijdenboek
- Hertog Willem
- Historie van Gelre
-
Maelwael Lymborch
- Beeldtaal
- Crécy 1346
- Cryptisch schrift >
- Driekoningen
- Gebarentaal
- Gebr.van Lymborch
- Grassi's schetsboek
- Gulzigheid
- Handschoenen
- Hernoemd tot Van Lymborch
- Kindermoord
- Koudste maand
- Maand van Mars
- 1 Mei - lenterit
- Muzikaal onthaal
- Nieuwjaarsdag
- Nijmegen ca. 1400
- Paard en mens
- Pelgrimskruik
- Profiel-portretten
- Sergent d'armes.
- sprekende kleuren
- Steenbok
- toernooischild
- Valkenjacht vlnr
- Veelzijdige paarden
- Wanten
-
Maria van Gelre
- Jaarboek Kostuum 2019
- Biografie Marie d'Harcourt
- Ceintuur geborduurd
- Bruidsschat op de pof
- Eelt op je knieën
- Eerste Kerstdag
- Engelen bij Maria
- Gebedenboek Maria van Gelre
- Hand van de meester
- Hermelijn
- Hofmakerij in Gelre
- Hortus conclusus
- Houppelande
- Houppelande ontleed
- Imitatio Mariae
- Mariabeeld Renkum >
- Maria van Gelre on tour >
- Maria van Gelre's ceintuur
- Maria van Gelre's kerkschat
- Maria van Gelre's gordel
- Onder de loep nemen
- Paard en tuig
- Parel symboliek
- Pluim op je hoed
- Reinald IV
- Riem onder het hart
- Rozet van parels
- Ten voeten uit
- Zo blank als sneeuw
- Media
-
Onderzoek
- bellenville ook gelders
- Charles d'Orléans >
- DNA & eiwit research
- DNA / eiwit research 2
- Donor onbekend
- Elburg ideaalstad
- Festina lente
- Gouden zegel Karel IV
- Handgebaar
- Het Middeleeuwse Banket
- honi soit qui mal y pense
- In amazonezit
- Kroniek van Froissart
- Laudate
- Maria van Brabant
- Meisje met de parel
- Herder met hoorn
- Midwinterhoorn
- Sint Nicolaas
- Stekeligheden
- Vlindermadonna van dichtbij
- Vorstelijke bontmuts
- Vroom keramiek
- Wat een kers niet vermag
- Personages
- Projecten 2005-22
-
Publicaties
- Catalogus 'Ik, Maria van Gelre'
- Edelman Bedelman
- De gebroeders Van Limburg
- Guillaume Machaut
- Grondleggers schilderkunst
- De hand van de meester
- Jaarboek 2023
- Jaarboek Gelre CXI
- Kastelen in Gelderland
- Maelwael Van Lymborch
- The making of... Magazine 600
- Maria van Gelre 1380-1429
- Middeleeuws koken >
- Negen Besten
- Op reis en aan tafel met Katherina van Kleef 1417
- Stoute schoenen
- Het verleden op je bord
- Het Woud der Verwachting
- Ridders van Gelre >
- Symbolen van Gelre
- Valkenjacht
- Voor het noenmaal..
- Donateur worden
- Contact
- Nieuwsbrief
Het verleden op je bord
Vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van
de Koninklijke Bibliotheek
de Koninklijke Bibliotheek
Christianne Muusers (160 blz.) - Karakter Uitgevers, Den Haag 2016 Het verleden op je bord toont hoe buitenlandse koks en de Indonesische keuken onze eetcultuur verder hebben verrijkt. Dit prachtig verzorgde boek is rijk geïllustreerd met authentiek en nooit eerder in een modern boek verschenen beeldmateriaal uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek, vergezeld van moderne foodfotografie. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag bezit een interessante en gevarieerde verzameling historische boeken over koken, voeding en eten. Uit deze collectie heeft Muusers ruim 45 recepten uit oude kookteksten geselecteerd, bewerkt voor de moderne keuken en ingeleid met historische wetenswaardig-heden en handige tips. Of je nu een middeleeuwse maaltijd op tafel wilt zetten of een etentje door de eeuwen heen wilt presenteren, met dit boek komen de smaken en geuren van het verleden tot leven. Recepten als olipodrigo (Spaanse stoofpot), de oer-Hollandse blinde vink en gâteau de Savoie zijn uitgewerkt naar een moderne versie. |
Websites
|
Het verleden op je bord
bevat historische recepten uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek, Den Haag. Het telt vier hoofdstukken: Artsen en koks (de middeleeuwse keuken), Koks en cuisiniers (de zeventiende eeuw), Keukenmeesters en keukenmeiden (de achttiende eeuw) en Chef-koks en kookjuffen (de negentiende eeuw). Christianne rekende in dit geval ook de zestiende eeuw bij de Late Middeleeuwen, aangezien de meeste Middelnederlandse kookteksten van ná 1500 dateren. Voor het hoofdstuk met recepten uit de Late Middeleeuwen is gebruik gemaakt van de in de KB aanwezige edities van de kookschriften KANTL Gent 15 en UB Gent 476 en van Het notabel boecxken van cokeryen en Gheeraert Vorselman, Eenen nyeuwen coockboeck, en originele exemplaren van de Kuchemaistrey (editie 1497), Ein new Kochbuch van M.M. Rumpolt (editie 1587), De honeste voluptate et valetudine van Platina (editie 1480). |
De Koninklijke Bibliotheek bezit prachtige manuscripten van Jacob van Maerlants Der naturen bloeme (ca 1340-1350) en het Visboeck van Adriaen Coenen (1577-1579). Geen kookboeken maar ze bieden wel een schat aan informatie en illustraties.
Gevulde meiraapjes
Christianne heeft alle gerechten natuurlijk ook bereid. Toen heeft ze meteen maar alles voor zichzelf gefotografeerd. De foto hierboven toont ons de 'gevulde meiraapjes' uit Ein new Kochbuch van M.M. Rumpolt (editie 1587). Op tafel liggen peperkorrels, foelieblaadjes en saffraandraadjes uitgestrooid. Uiteraard zitten die eveneens in de vulling. |
Het verleden op je bord
is sinds 20 november 2016 voor € 29,99 in de reguliere boekhandel verkrijgbaar. De recepten zijn weliswaar voor de moderne keuken bewerkt, maar toch dicht bij de historische bron gebleven. Achterin het boek staan de originele recepten. De foto (links) is vervaardigd door de auteur zelf; de foto’s in het boek zijn door een 'echte' fotograaf en voedselstylist gemaakt. Christianne Muusers Vanuit haar studie Nederlandse taal- en letterkunde is Christianne Muusers zich gaan specialiseren in Middelnederlandse kookteksten. Vervolgens heeft zij haar terrein nog uitgebreid tot middeleeuwse kookteksten en kookteksten tot 1900. Over dit onderwerp heeft zij diverse artikelen gepubliceerd. Op haar website Coquinaria publiceert ze tweemaandelijks een historisch recept met een moderne bewerking. Met enige regelmaat geeft ze lezingen en workshops over historisch-culinaire thema’s. |