- Nieuws
- Welkom
- Het Woud
-
Ambachten
- Alchemist
- Ambachtelijk St. Thomas Gilde >
- Bandweven >
- Bier brouwen
- Bode >
- Bontwerker >
- Boog maken
- Borduurwerk >
- Bourrelet maken
- Breien >
- Couvre-chef maken
- Drievingerwant
- Geneeskruiden
- Hoeden maken >
- Hout bewerken >
- Juwelier >
- Kaartweven
- Koperslager >
- Lantaarnmaker
- Leerwerk >
- losse mouwen
- Maliënmaker
- Mandenmaker
- Marktkooplui
- Ondergoed
- Pottenbakker >
- Riemensnijder
- Schilder
- Schoenmaker >
- Schrijver
- Tekenaar met zilverstift
- Tenten maken
- Torenblazer
- Trippenmaker
- Tuigenmaker >
- Wapensmid >
- Weven
- Wol verven
- Ark van Noach
-
Erfgoedbreed
- Aaltense Goor
- Achterhoekse vlag
- Buitenmuseum Lochem
- Cruydthof Ammersoyen
- Emilie und Hans Stratmans Stiftung
- Ere wie ere toekomt
- Heggenvlechters
- Heroïsche heilige
- Icoonlandschap 4
- Klooster Sibculo
- Kracht van kronieken
- Kroonluchter top 100
- Kruidentuin Stein
- Middeleeuwen in scherven
- Nijenbeek kasteelruïne
- Paradijstuin
- Roots of the Queen
- Stad Staverden
- De Hoge Berg, Texel
- De rode ridder
- De eenhoorn achterna
- Wapentableau
- Erepodium Maelwael
- Evenementenarchief
- Gouda 750 jaar Stad
- Getijdenboek
- Hertog Willem
- Historie van Gelre
-
Maelwael Lymborch
- Beeldtaal
- Crécy 1346
- Cryptisch schrift >
- Driekoningen
- Gebarentaal
- Gebr.van Lymborch
- Grassi's schetsboek
- Gulzigheid
- Handschoenen
- Hernoemd tot Van Lymborch
- Kindermoord
- Koudste maand
- Maand van Mars
- 1 Mei - lenterit
- Muzikaal onthaal
- Nieuwjaarsdag
- Nijmegen ca. 1400
- Paard en mens
- Pelgrimskruik
- Profiel-portretten
- Sergent d'armes.
- sprekende kleuren
- Steenbok
- toernooischild
- Valkenjacht vlnr
- Veelzijdige paarden
- Wanten
-
Maria van Gelre
- Jaarboek Kostuum 2019
- Biografie Marie d'Harcourt
- Ceintuur geborduurd
- Bruidsschat op de pof
- Eelt op je knieën
- Eerste Kerstdag
- Engelen bij Maria
- Gebedenboek Maria van Gelre
- Hand van de meester
- Hermelijn
- Hofmakerij in Gelre
- Hortus conclusus
- Houppelande
- Houppelande ontleed
- Imitatio Mariae
- Mariabeeld Renkum >
- Maria van Gelre on tour >
- Maria van Gelre's ceintuur
- Maria van Gelre's kerkschat
- Maria van Gelre's gordel
- Onder de loep nemen
- Paard en tuig
- Parel symboliek
- Pluim op je hoed
- Reinald IV
- Riem onder het hart
- Rozet van parels
- Ten voeten uit
- Zo blank als sneeuw
- Media
-
Onderzoek
- bellenville ook gelders
- Charles d'Orléans >
- DNA & eiwit research
- DNA / eiwit research 2
- Donor onbekend
- Elburg ideaalstad
- Festina lente
- Gouden zegel Karel IV
- Handgebaar
- Het Middeleeuwse Banket
- honi soit qui mal y pense
- In amazonezit
- Kroniek van Froissart
- Laudate
- Maria van Brabant
- Meisje met de parel
- Herder met hoorn
- Midwinterhoorn
- Sint Nicolaas
- Stekeligheden
- Vlindermadonna van dichtbij
- Vorstelijke bontmuts
- Vroom keramiek
- Wat een kers niet vermag
- Personages
- Projecten 2005-22
-
Publicaties
- Catalogus 'Ik, Maria van Gelre'
- Edelman Bedelman
- De gebroeders Van Limburg
- Guillaume Machaut
- Grondleggers schilderkunst
- De hand van de meester
- Jaarboek 2023
- Jaarboek Gelre CXI
- Kastelen in Gelderland
- Maelwael Van Lymborch
- The making of... Magazine 600
- Maria van Gelre 1380-1429
- Middeleeuws koken >
- Negen Besten
- Op reis en aan tafel met Katherina van Kleef 1417
- Stoute schoenen
- Het verleden op je bord
- Het Woud der Verwachting
- Ridders van Gelre >
- Symbolen van Gelre
- Valkenjacht
- Voor het noenmaal..
- Donateur worden
- Contact
- Nieuwsbrief
Aan tafel / Het geheim van de keukenmeid
Christianne Muusers onthult keukengeheimen uit de achttiende eeuw
Het geheim van de KEUKENMEID
Recepten uit de rijke keuken van de 18e eeuw Auteur: Christianne Muusers Uitgever: Het Zwarte Schaap
|
Culinair genieten voor koks
Christianne Muusers, thuis in recepten van de middeleeuwen tot 1900, selecteerde recepten van keukenmeiden uit de 18de eeuw. Deze kokkinnen kookten feestmalen voor de elite en brachten gerechten uit de regionale keuken en tevens uit de Franse keuken op tafel. Zuinig waren ze niet en zeker niet bang om luxueuze producten te gebruiken, bv. truffels en morieljes, veel boter, eieren en room, kreeften, duiven en dure smaakstoffen. Maak kennis met deze smakelijke gerechten uit onze culinaire geschiedenis. |
J A C O B IJ N E N P O T A G E
Het boek bevat recepten uit de 18de eeuw, niettemin zijn er van middeleeuwse origine. De Jacobijnensoep kent een voorganger uit 1420 van Maistre Chiquart, kok bij Amadeus VIII, hertog van Savoye en laatste tegenpaus Felix V (= kleinzoon van Jean de Berry). Klik op de afb. rechts voor meer informatie. I N G R E D I Ë N T E N 250 g kipfiet zout, peper, kruidnagelpoeder 4 dikke sneden witbrood 650 ml kippenbouillon 150 ml amandelmelk 3 eidooiers foeliepoeder, peper en zout naar smaak 150 g belegen boerenkaas, vers geraspt |
Bestrooi de kipfilets met zout, peper en kruidnagelpoeder. Braad of rooster ze gaar, snijd dan het vlees in dunne plakjes. Rooster het brood licht, snijd het rond zodat het in de soepkommen past.
Verhit de kippenbouillon met amandelmelk en bind het vocht met de eidooiers. Breng de soep op smaak met foeliepoeder, gemalen peper en zout. |
Verwarm de oven voor in de grillstand. Neem vier vuurvaste soepkommen. Leg in iedere kom een rondje geroosterd broom. Verdeel de plakjes kip erover, met daarop de geraspte kaas. Giet zoveel soep in de soepkommen dat die net onder de kaas uitkomt. Zet de kommen onder de grill tot de kaas gesmolten en lichtbruin van kleur is. Serveer meteen.
|