Pinksterweekeinde 15 / 16 mei 2016 vredesfeest Brabant / Gelderland
Meer dan 600 jaar geleden eindigde de strijd tussen de hertogdommen Brabant en Gelderland met de Vrede van Ravenstein. De vijandelijkheden waren nog maar net begonnen of Arnold van Hoemen, Heer van Ammersoyen, pleegde verraad. Deze vertrouweling van de Gelderse hertog bleek een overloper. Hij wilde het zuidelijk deel van Gelre voor Johanna van Brabant veroveren. Het scheelde weinig of zijn kasteel en de heerlijkheid Ammersoyen die hij van de Gelderse hertog in leen had, waren Brabants geworden. Dat kwam hem duur te staan. Willem, hertog van Gelre liet Arnold van Hoemen opsluiten achter slot en grendel en liet Ammersoyen heroveren.
Hertog Willem won de ene na de andere veldslag en bedong uiteindelijk nog rechten op het Land van Cuijck en de stad Grave. Die bleven wel Brabantse lenen, maar werden feitelijk bezit van de Gelderse hertog.
Ooit kwamen Willem van Gelre en Johanna van Brabant een wapenstilstand overeen, die een jaar later met Pinksteren moest worden beklonken. Hoewel we niet weten hoe het daarmee afliep, vond vorig jaar voor het eerst sinds de Vrede van Ravenstein (1399) een banket plaats tijdens het Pinksterweekeinde op Kasteel Ammersoyen. Wij noemden dat het zoenmaal.
Dit feest wordt dit jaar herhaald en kan door iedereen worden bijgewoond, zowel op de Eerste als op de Tweede Pinksterdag. Johanna van Brabant brengt haar duiven mee, die volgens oud gebruik met Pinksteren worden losgelaten. Ook kunnen kinderen een Pinksterkroon vlechten en begeleid door muziek van middeleeuwse musici dansen onder de Pinksterkroon op Kasteel Ammersoyen.